POLÉVKA PRO PLÍCE A IMUNITU

21.09.2025

🍂 Podzim v tradiční čínské medicíně (TČM) patří k elementu KOV – tedy k orgánům plíce a tlusté střevo. Energie se stahuje dovnitř, podporujeme imunitu, plíce a odvádíme smutek či melancholii. Vhodné jsou teplé, vařené pokrmy, jemně štiplavé chutě (zázvor, česnek, cibule), bílé potraviny (hruška, ředkev, květák) a potraviny zvlhčující plíce.


🍲 Podzimní recept dle TČM: Polévka pro plíce a imunitu


Ingredience:

  • 1 bílá ředkev (daikon nebo česká ředkev) – čistí hleny, podporuje plíce

  • 2 hrušky (nejlépe máslové) – zvlhčují plíce, utišují kašel

  • 1 malý květák – bílý prvek, posiluje kovový element

  • 1 mrkev – harmonizuje slezinu a dodá sladkost

  • 1 cibule + 2 stroužky česneku – jemně pikantní chuť, rozhýbává Qi plic

  • kousek čerstvého zázvoru (asi 2–3 cm) – zahřívá, chrání před chladem

  • 1 lžíce rýže (kulatozrnná) – dodá energii Qi, zjemní polévku

  • špetka tymiánu a majoránky – podporují dýchací cesty

  • sůl, kapka sezamového oleje na dochucení



Postup:

  1. V hrnci krátce orestuj cibuli, česnek a zázvor.

  2. Přidej nakrájenou ředkev, mrkev a květák, zalij asi 1,5 litrem vody.

  3. Přidej rýži a vař na mírném ohni 30–40 minut.

  4. Nakonec vlož nakrájenou hrušku (ať jen lehce změkne, zachová si sladkost).

  5. Dochutíš solí, bylinkami a zakápneš trochou sezamového oleje.


🌿 Energetický účinek:

  • Zvlhčuje plíce (hruška, rýže, květák)

  • Rozhýbává stagnující Qi a zahřívá (zázvor, česnek, cibule)

  • Posiluje imunitu a připravuje tělo na chladné období

  • Uklidňuje mysl a melancholii podzimu


✨ Tip z TČM: Polévku jez pomalu a vědomě. Představ si, jak se s každou lžící čistí a rozjasňuje tvůj dech a srdce.